За плосък данък ни съветва и Световната Банка

 Тия дни много се писа за данъците.Масовите стачки и протести, поставиха отново въпроса,дали повече да харчим, или да се предприемат реформи, които да ускорят растежа на държавата.Дори БСП явно разбра,че „единствено реформирането на съответните публичните системи може да бъде основа за бъдещо нарастване на доходите“.

И точно по повод какви да бъдат реформите,в медиите се разгоря дебат.Всякакви леви „мислители“ запенени пишеха „научно обосновани“ мнения за вредата от намаляване на данъците и „несъстоятелноста“ на идеята за плосък данък.Уважавани издания които освен в интернет,излизат и в печатна форма,публикуваха „бляскави икономически коментари“ в които, тезата за ниски данъци се сравняваше с екваториална Африка, където никой не плащал налози и пак били бедни.Няма да спомена изданието и няма да пусна линк,защото не заслужава реклама.Жалко за хората които дават парите си да четат подобни измишльотини.

Неотдавна се проведе пресконференция на тема: „“Защо правителството трябва да намали размера на осигуровките“.За нея също се писа много.Видеоматериалите са достъпни в интернет./тук/

Може да се видят държавите които са въвели плоския данък и тези които го обмислят и в които предстои въвеждане./тук/ Мене ме изненада, че Монголия и Киргизстан са го въвели със ставки 10%.Още повече ме изненада, че Източен Тимур обмисля въвеждане със ставка 5-10%.

И докато левите вуду икономисти се упражняваха в словесна еквалибристика,шамара дойде неочаквано от Световната банка:/източник/

Да се въведе плосък данък, се препоръчва в доклад на Световна банка, озаглавен „Фискална политика и икономически растеж“. Въвеждането на плоски данъци върху доходите имаха положителен ефект в Източна Европа, заяви Трейси Лейн, старши икономист в Световна банка и съавтор на доклада. Плоският данък може да помогне за икономическия растеж, гласи документът. Според Лейн плоският данък върху доходите трябва да е съпътстван с модернизиране на данъчната администрация и намаляване на облагането на труда. Въвеждането на плоския данък върху доходите в Словакия затвори вратичките в данъчните закони и подобри събираемостта, пише в доклада. Независимо от данъчните реформи облагането на труда остана високо в Източна Европа в сравнение с развитите страни. Това се свързва с по-ниските нива на официалната заетост и растеж. Ключът за намаляване на данъците за труда и насърчаването на заетостта. Страните със средни доходи от Източна Европа типично разпределят през бюджета по-голяма част от БВП в сравнение със страните от Азия или Латинска Америка. Причина за това са по-големите социални разходи. Ако публичните разходи надхвърлят 1/3 от БВП, по-високите плащания веднага се асоциират с намаляване на икономическия ръст в страни с лошо управление.

Накратко важното.

  • 1. Въвеждането на плоски данъци върху доходите имаха положителен ефект в Източна Европа
  • 2. Плоският данък може да помогне за икономическия растеж
  • 3. Плоският данък върху доходите трябва да е съпътстван с модернизиране на данъчната администрация и намаляване на облагането на труда.
  • 4. Ако публичните разходи надхвърлят 1/3 от БВП, по-високите плащания веднага се асоциират с намаляване на икономическия ръст в страни с лошо управление

Вероятно темата ще е с продължение и ще сме свидетели на още словесно/писмени упражнения.При всяко положение на левите радетели за икономика в която едните са дойна крава,а другите живеят от облагите на държавното преразпределение, ще им става все по трудно, независимо от титлите пред имената им.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s