Вие можете да вярвате и в камък, доколкото не го хвърлите по мен.

Сега ще стане въпрос за една героиня с американско-арабски произход.

Тя се казва Вафа Султан.Живее в Америка от около 15год.Емигрирала е като мнозина други,за да се спаси от насилието в мюсюлманския свят.Тя е психолог,но не се е задоволила с постигнатото и спокойния живот който е намерила на запад.Вместо това, буквално се е поставя на ударите,поемайки по пътя на жестоко осъждане на мерзоста,средновековната изостаналост,убийствата и престъпленията в света от който е избягала.

Това тя направи не в обстановката на относителна безопастност на американска телевизия,а в директен нажежен дебат,лице в лице и в реално време по телевизия Ал Джазира.

Чест прави на Ал Джазира,че излъчи това интервю,което беше веднага повторено от всички големи медии по света.Не и по нашите,разбира се.

Една жена със силата на словото и правдата,застави ислямските радикали буквално да онемеят.Явно в ислямския свят където жените нямат право на глас,това наистина е прецедент.

Ето някои откъса от нейната реч – въпреки че те не могат да са адекватен заместител на визуалното усещане.Съзнавам че и моя превод е неточен,но не можах да намеря правен от професионален преводач.Малък откъс има във форума на Калдата,но и той е от някой неспециалист като мене.

Вафа Султан: Сблъсъкът на който сме свидетели, не е сблъсък на религии, или сблъсък на култури. То е сблъсък между две противоположности,на две различни епохи. То е сблъсък между манталитета на средновековието, и друг манталитет, който принадлежи на 21-ия век. То е сблъсък между културата и изостаналото развитие, между цивилизованите и примитивните, между варварство и рационалност. То е сблъсък между свобода и тирания, между демокрация и диктатура.То е сблъсък между човешките права на човека, от една страна, и нарушаването на тези права, от друга. То е сблъсък между онези, които третират жените като животни и онези, които се отнасят с тях като с хора. Това, което ние виждаме, не е днес сблъсък на цивилизации.

Цивилизации не воюват, те се конкурират помежду си“.

Водещия:Аз разбирам от вашите думи,че сега протича сблъсък между цивилизованоста на Запада и изостаналоста и невежеството на мюсюлманството?

Вафа Султан:Точно това имах предвид.

Водещия:Кой според вас е изразил мнение за стълкновение на две култури?Нима не е Самуел Хънтингтън?Това не е бил Бин Ладен.Бих желал да обсъдя с вас този въпрос,ако не възразявате.

Вафа Султан: Мюсюлманите са тези, които започнаха да използват този израз. Мюсюлманите са тезиа, които започнаха междукултурната вражда. Пророкът на Исляма казва:

„ Заповядвам ви да се сражавате  с хората, докато те не повярват в Аллах и Неговия Пророк“.

Когато мюсюлманите разделиха хората на мюсюлмани и не-мюсюлмани, и призоваха да се воюва  с другите докато те не приемат тяхната вяра. Тогава те започнаха този сблъсък, и започнаха тази война. За да преустановят  тази война, те трябва да прегледат своите ислямски книги и програми за обучение, които са пълни с призиви за война с „неверниците“.

Моят колега е казал, че не нарушава никога убежденията на други хора. Каква цивилизация на лицето на тази земя му позволява да кръщава други хора с имена, които те не са си избрали?Когато едни нарича „Богоподобни“,“Народ на Свещенното Писание“,а другите ги приравнява с маймуни и прасета, или когато нарича християните „онези, които предизвикват гнева на Аллах“. Кой ви каза, че те са“ Народа на Свещенното Писание „? Те не са „Народа на Свещенното Писание“. Те са народ на много други писания и  книги. Всичките полезни научни книги, които вие имате днес са техни,а не на мюсюлманите книги, плод на тяхното свободно и творческо мислене.

Кое ви се дава правото да ги наричате “ онези, които предизвикват гнева на Аллах “ или „онези, са тръгнали по неверен път“, и след това заявявате, че вашата религия ви повелява да се въздържате от засягане на убежденията на други?

Аз не съм християнин, мюсюлманин, или евреин. Аз съм светски човек. Аз не вярвам в свръхестественото, но аз почитам правото на другите да вярват в него.

Доктор Ибрахим Ал-Коули: „Вие сте невярваща?“

Вафа Султан: Можете да го наречете както си искате.Аз съм светски човек и не вярвам в свръхестественото.

Доктор Ибрахим Ал-Коули:Ако вие сте невярваща,то няма смисъл да ви доказвам каквото и да е,още повече,че вече осквернихте и Исляма,и Пророка и Корана…

Вафа Султан:Това е моя лична работа,която вас не ви засяга.

Братко, Вие можете да вярвате и в камък, доколкото не го хвърлите по мен.

 Вие сте свободни да боготворите когото си искате, но убежденията на другите хора не са ваша грижа – дали те смятат, че месията е бог, син на Мария или онзи дявол е бог, син от Мария. Оставете хората да имат свои собственни  убеждения“.

Евреите са дошли от трагедията на холокоста, и принудиха света за да ги уважава,със знанията им ,а не посредством терор; благодарение на собствените им усилия и труд,а не с плач и викане. Човечество дължи по – голямата част от откритията в наука на 19-ите и 20-и векове на еврейски учени. Петнадесет милиона човека, разпръснати по света се свързаха и спечелиха своите права,благодарение на труда и знанията си.

Нито веднъж не сме видяли нито един евреин да се е взриви в германски ресторант. Ние не сме видяли нито един евреин да е разрушил църква. Не сме видяли нито един евреин да протестира убивайки хора.

Мюсюлмани превърнаха три статуи на Буда в развалини. Не сме видяли нито един будист да е изгорил джамия, да е убил мюсюлманин или изгорил посолство. Само мюсюлманите защитават своите убеждения като изгарят църкви, убиват хора и разрушават посолства. Този път не ще даде някакви резултати. Мюсюлманите трябва да се запитат какво могат да направят за човечеството, преди те да искат от него уважение.

Видеофайла на руски език.

http://www.youtube.com/watch?v=RVOLj5UQP2w

Видеофайла на английски език.

Вашият коментар